directie

Life is more than living









Friday, February 12, 2010

scrisoarea 25


Vocea ii tremura. Simtea ca inima ii e inundata si ca nu mai poate sa isi tina lacrimile in el. Trebuia sa le citeasca, lor, celor adunati in Biserica, lui care stia ca il priveste, siesi. Apoi va da drumul si la apa sarata.

…nu a fost doar un prieten, ci un camarad.( deja nu mai putea, cu ultimele eforturi rosti) ”Accepti sa mori doar pentru ceea ce te face sa traiesti”Saint-Exupery.

Lacrimile ii cuceri ochii, obrajii. Golul din el se uni cu golurile din toti cei prezenti. Erau cu totii legati intr-o suferinta care le schimonosea fetzele si sufletele.

Fata simti cum sabiile intrau in ea.Toate odata. Durerea ii manca inima, capul, stomacul, picioarele, pielea, ficatul, plamanii. Nu s-a prabusit. Nu a lesinat. Nu i s-a facut rau. Se pare ca era mai puternica decat crezuse ea, desi El ii spusese in repetate randuri ca vedea in ea o forta rara.

Privirea ii ramasese blocata pe cosciug. Stia ca El nu era acolo. El exista in cei peste 300 de oameni prezenti, iar sufletul lui ii privea pe toti si incerca sa ii ajute, asa cum facuse si pe Pamant.

Sufletul frumos ce salasluia in barbatul de peste 30 de ani care tinuse discursul …vorbea de El ca de un camarad…Il respecta si il iubea pe baiatul de 24 de ani care cum il prindea incepea sa se joace cu ”urechile lui pentru ca erau cele mai bune”.

Creionul zgarie foaia.


Daniels,

Comrade, camarade, camarad, Kamerad, товарищ, tovarishch, "同志" (
pinyin: tóng zhì), shok, رفيق (Rafiq), ընկեր ("unger"),কমরেড is, yèbaw, другар" (drugar), drug, soudruh, kameraad, kammerat, kamarado, toveri, ამხანაგი amkhanagi, σύντροφοςChaver (חבר), kaamred, elvtárs, félagi, Komrad, compagno, 同志 (dōshi)", 동무" (tongmu), другар (drugar), Komrad, нөхөр (nökhör), kasama, camarada, veer, súdruh, tovariš, compañero, ndugu, Thozhare, Yoldaş, đồng chí inseamna mai mult decat prieten. Asa este. Forta si taria de care imi vorbeai nu o poate avea decat un camarad. Vedeai in mine ceea ce stiai ca ai si tu. Din motivul asta nu ne era frica de nimic si de nimeni. Nici chiar de moarte. "Soulmates never die" (Placebo).

Inca de la inceputuri omul nu a putut sta singur si a cerut un alt om de la Creator. Esenta lui Adam si Eva nu se rezuma doar la legatura dintre barbat si femeie, ci la nevoia naturala a omului de a trai langa un alt om.

Atunci cand viata il arunca pe om in vartej numai cu ajutorul celuilalt se poate salva de la inec. Celalalt apare tot timpul, asta este una din legile Vietii. Ajutorul Celuilalt poate veni de la amicul (a) cu care ai trecut prin alte batalii, prietenul pe viata pana cand moartea va va desparti, mama in bratele careia adormeai si din sanii careia te-ai hranit cand erai pui, tatal in ochii careia vedeai protectie sau de la un om strain.

Numai in situatii limita, de viata si de moarte celalalt devine camarad. Prietenii se cern. Unii se pierd in propria lor neputinta si in slabiciunea sufletului altii se incalta cu bocanci si isi pun sepci pe cap. La lupta se porneste echipat.

Camarazii sunt legati unul de celalalt prin aceleasi trasaturi ale sufletului, aceleasi dorinte, aceleasi nevoi, acelasi mod de a privi viata, aceleasi principii. Cei doi se inteleg din priviri si pot asculta gandurile nerostite din capul celuilalt. Camaradul iti protejeaza spatele in timpul unei batalii. Camaradul e intotdeauna un soldat, un om care lupta pentru visul lui, pentru principiul lui, pentru pasiunea lui, indiferent ca e ranit sau nu, indiferent cat de grele sunt obstacolele pe care le are de infruntat. In camarad ai incredere in mod natural.

Cuvantul camarad in multe limbi are o conotatie politica trimitandu-ne cu gandul la regimurile totalitare: nazismul, comunismul.. cuvantul camarad a absorbit in el esenta din ideologia totalitara: inversunarea. Nazisti credeau in Omul pur, Arianul, comunistii in ”muncitorul absolut”,camaradul crede cu tarie in “cucerirea Muntelui”.

Prietenii pe care ii are un om sunt diversi : unii fricosi, alti curajosi, unii asteapta sa ii cauti tu, altii au tot timpul nevoie de tine, unii vad in tine doar urechi de ascultat, sau doar gura care vorbeste, altii isi doresc sa fie ca tine si invidia le mananca ochii, altii cand esti la pamant iti mai dau doi pumni in gura si un picior in stomac ca sa te trezeasca, altii incearca sa iti bandajeze ranile, altii devin brusc sfatuitori, desi pana atunci nu puteau misca un deget fara parerea ta. Dintre toti prietenii pe care ii are un om 1,2 poarta uniforma camaraderiei.

Orchis Noir
Te sarut.


Buzele i se opri pe litera de aur de la mana ei apoi Gandul fetei zbura catre camarazii ei: ingerul, o mama care, desi nu i-a dat nastere, in sufletul ei va ramane pe viata mama, o femeie care poarta codite vinerea, un barbat care a descoperit culoarea neagra, o actrita scunda cat o floare de primavara, mama ei care se lamenteaza tot timpul dar care a invatat-o de mica sa se lupte.



ii imbratisa pe toti si ii multumi Creatorului

No comments: