directie

Life is more than living









Friday, April 30, 2010

green-baby

"Citesc un eseu al lui John Berger, se numeste Ways of Seeing si vorbeste despre modificarea perceptiei oamenilor asupra operelor de arta din diverse timpuri si cum un soi de mistificare sta la baza felului in care ne raportam la arta acum: faptul ca odata cu aparitia camerei de filmat o noua era in raportarea fata de o imagine statica a inceput, iar factorii care ne determina sa etichetam arta acum sunt contextuali si nu pot exclude raportarea la trecutul socio-politic al artei.

A privi un tablou intr-o biserica medievala, asa cum a fost gandit pentru peretii si spatiul respectiv, e cu totul altceva decat a privi aceleasi picturi pe ecranul unui televizor marginit de peretii unei bucatarii, iar aceasta imagine unica se transmite simultan in mii de alte contexte.

Mergand pe firul acestei relativizari gandul te duce le Eclesiast: "totul e desertaciune..."

tudor chirila

la distanta

Ce se intampla in mod concret cand te indepartezi de ceva. Poti vedea acel ceva din toate unghiurile. Ai o imagine de ansamblu. Dar atentie cu cat acel ceva este mai departe de ideal, de forma perfecta cu atat mai mult ies in evidenta diferentele, defectele,neajunsurile, culorile nepotrivite. Cu cat un om este mai departe de lumina cu atat simte ca intunericul il mananca.

Unde exista perfectiunea in stare pura? Pe hartie si in cuvinte.Oamenii nu sunt perfecti. Actiunile nu sunt perfecte.

maturitate

Cati anisori ai?
-3 ai si 7 luni.Uite pot sa lidic tlei degete.Vezi?

-Cati ani ai?
-18

-Cati ani ai?
-28

Cati ani ai?
36

Cati ani ai?
52

Cati ani ai?
75

Este o intrebare caruia i se acorda in societatea noastra o importanta covarsitoare. Sigur. Raspunsul la aceasta intrebare ne poate oferi indicii despre persoana respectiva, insa datele furnizate nu sunt suficiente si nici relevante.

Sunt multi semeni de-ai mei care, desi neaga cu vehementa prejudecatile si se declara spirite libere traiesc in mocirla ideilor preconcepute. Iar, o prejudecata nu te elibereaza nicicum. Nu e vina oamenilor, a gloatei ci a celor care au puterea de a imbunatatii sau de a schimba ceva. Orice. Legi. Atitudini. Valori, Reguli.

In prezent, un om care are varsta fiziologica de 18 ani si se prezinta sanatos mental castiga conform legilor in vigoare drepturi politice si sociale. Poate sa voteze, poate sa inceapa “Scoala de Soferi”, sa se angajeze, sa se insoare, sa dea nastere la prunci. (etc)

Toate aceste actiuni solicita din partea omului maturitate. Societatea a stabilit ca avand importanta colosala doar maturitatea fizica. Cea mai mare greseala. Conceptul de maturitate implica doua dimensiuni: fizica si emotionale. Amandoua sunt la fel de importante si impreuna formeaza cercul, omul matur, omul echilibrat.

Sa le analizam pe rand.

Varsta fiziologica descrie stadiul de dezvoltare al fizicului uman-al organelor interne si externe, al aparatului respitator, reproducator.etc

Varsta emotionala descrie stadiul la care se afla un om din punct de vedere al emotiilor pe care le traieste si le exprima intr-un cadru social.
Un om poate sa aiba varsta fiziologica si emotionala de 18 ani (varsta emotionala =varsta fiziologica -caz rar) sau nu. Si aici avem doua variante: poate ca varsta emotionala sa fie mai mare sau mai mica decat varsta fiziologica. Problemele apar in momentul in care un om cu varsta emotionala mai mica decat cea emotionala isi doreste mai mult decat poate duce. Spre exemplu sa devina parinte, sa se insoare, sa avanseze intr-un job.Ce face universul? Ii pune piedici. De ce? Sa invete lectii, pentru a se desavarsi spiritual, pentru a ajunge la echilibru.

test scris dupa ce am citit postul lui dobro de pe http://www.dobro.ro

"Nu am motive sa imi neg inaintarea in varsta. Dar am descoperit o comoara: framantarile mele incep sa se desire, in nodurile mele grele de parama sulfa adieri de minte. Si incep sa se desprinda fasii subtiri, ca niste aripi de fluture. Rad uneori de cat de naiv eram. Ca adolescent strangeam din pumni si credeam ca ele se uita la mine ca la Hamlet si ei la rabufnirile mele ca la Napoleon. Eram vanitos crezand ca vanitatea straluceste. Acum imi privesc intelegator si cu umor amintirile. Pumnii aia stransi erau doar furie. Pentru ca nu-ntelegeam. Nu inteleg mult nici acum, dar am invatat ca daca-i las moi, fac mult mai mult cu degetele libere. Pot sa scriu, sa arunc pietre mult mai departe, sa ofer, sa mangai, sa cant si sa palmuiesc fara sa bat. Si de la pumnii aia inmuiati, de la degetele alea libere, m-a patruns serul cald al eliberarii peste tot. Incet, pe brate, in jos, spre sex si, in sfarsit, in sus, spre minte. Sunt cat pot de liber. Da, cu limite liicene, dar pe care le las, acum, cand nu mai sunt salbatic, sa se transforme. Am granite dar nu stiu unde. Sunt acum mai liber ca atunci? Pai atunci, ca sa fiu liber, eram obligat sa imi las parul lung."

Wednesday, April 28, 2010

vocatie

Artistul, invatatorul si preotul nu au profesie ci vocatie!Dan Puric

cuplul crestin binecuvantat

Sa privim primul cuplu-Adam si Eva. De ce a fost creata Eva? Pentru ca «nu este bine ca omul sa fie singur». Asadar primul rol al femeii este sa ii umple singuratatea barbatului. De ce a fost creata din coasta lui? Pentru ca nu avea nevoie de orice femeie, ci de o femeie pe care sa o simta ca facand parte din sine.Ce este mai aproape, in stricto senso, de om decat propriul trup? Doar alaturi de femeia sa, omul, barbatul nu se simte singur. Femeia a fost creata pentru barbat, nu barbatul pentru femeie. Trupul femeiesc este creat din coasta barbatului, asadar trupul femeiesc-partea isi cauta trupul sursa pentru a se intregi. “Coasta” trebuie sa se potriveasca trupului. Altfel, “omul se va simti singur”.Va reveni la starea initiala, de dinainte de crearea femeii. Si Dumnezeu va vedea in sufletul omului si va spune «nu este bine ca omul sa fie singur».

Relatiile dintre barbatul si femeia Sa urmeaza modelul stabilit de Divinitate. Femeia il slujeste pe barbat, femeia da ascultare barbatului pentru ca daca nu exista in barbat nevoia de femeie “omul se simte singur”, femeia in sine nu ar fi existat.Ce face barbatul? Isi iubeste femeia Sa. De ce? Pentru ca este “rupta din sine”.De aici si imposibilitatea existentei unei egalitati intre femeie si barbat. Egalitatea presupune o pozitionare pe aceasi treapta. Ori intre barbat si femeia sa nu exista concurenta, ci complementaritate.

Da. Am scris femeia sa si nu barbatul sau. De ce? Pentru ca la inceput a fost barbatul, omul. Si apoi lui i s-a creat femeia. Si de atunci femeia este a barbatului si nu barbatul femeii.

Aceasta este matricea Cuplului Crestin binecuvantat de catre Dumnezeu. Cuplul pe care Dumnezeu l-a legat in Cer, in gradina Raiului. Ce nu se incadreaza in acest model, se dezintegreaza. Pentru ca Iisus ne-a invatat “Precum in Cer asa si pe Pamant” si...ce e legat in Cer e legat si pe Pamant

azi

"Intelepciunea te invata cum sa iesi din bucla suferintei: iertand prezentul, indiferent cat este de dur, acceptand ca tot ceea ce ne este dat are un sens si rugandu-ne sa capatam ceea ce ne trebuie. Hristos ne indeamna in rugaciune: "Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua ASTAZI."Taina lui Acum se explica asa. In prezent nu exista probleme, caci acestea au nevoie de timp pentru a exista. Maxima concentrare pe moment, pe clipa, impiedica alimentarea problemelor cu energie. Daca nu judecam natura unui eveniment, daca ii aceptam doar existenta fara sa-l etichetam in vreun fel incetam sa ne mai chinuim degeaba" oreste