directie

Life is more than living









Thursday, May 6, 2010

Principii

"Principiile si legile universal valabile:


1. Raportul cauza-efect ("dupa fapta si rasplata!")


2. Atractia ("cine se aseamana se aduna")


3. Echilibrul ("remediul nenorocirii este echilibrul sufletesc")


4. Transformarea (" nimic nu se pierde prin moarte, totul se transforma si evolueaza")


5. Eliberarea ("cautati Adevarul si el va va face liberi!")"

MIRIAM W.-Savyon Liebrecht



traducerea: Ada Maria Ichim
regia: Radu Afrim
scenografia: Iuliana Vilsan
Florentina Nastase (Mirele), Oxana Moravec (Miri),
Clara Flores (Marta), Ada Simionica (Carola),
Andi Vasluianu (Simon), Ioan Coman (Avram),
George Angelescu (Beniamin)
Teatru TOMA CARAGIU, Ploiesti


Mi-au trebuit zile bune ca sa imi revin emotional dupa ce am vizionat aceasta piesa. Pana in prezent nu am mai vazut asa ceva. Felicitari tuturor! Tot ansamblul-decor, costume, muzica, jocul actorilor, replicile, miscarea scenica patrund in sufletul spectatorului rascolindu-l. Cred, cu tarie ca fiecare om se regaseste si isi traieste propria drama pe scena alaturi de dublura lor-actorul. Din aceasta perspectiva piesa este grea, dureroasa. Psihanalizeaza spectatorul, scotandu-i demonii si ranile la suprafata. Persoana se pierde si ramane doar sinele.Chiar vorbeam cu una dintre actritele care au jucat in piesa ca mi-am simtit sufletul ca o manusa intoarsa pe dos.
Miriam W aduce pe scena emotiile nascute dintr-o experienta dureroasa. Personajele astea joaca. Emotii. Carola le arunca cu furie in oala negarii in timp ce sora sa, Marta se lasa posedata, inabusita de ele.
Personajele conturate atat de bine de actori sunt demne de mila.Te uiti la ele, te vezi pe tine, cel ascuns, cel din prezent, cel din trecut si lacrimezi. Si iti vine sa urli-Accepta.Zbata-te.Iesi de sub controlul lor (al emotiilor), dar gura ti se inclesteaza.Si taci.Si te afunzi in scaun. Ceilalti sunt doar oglinzi. Pe tine trebuie sa te certi.Pe tine spectatorule, omule.
La finalul piesei ramai cu intrebarea: traumele te lasa sa traiesti?
Bea un pahar de whiski sau vodca inainte si du-te vineri, 7 Mai, la Teatrul din Ploiesti sa vezi piesa asta. Incepe de la ora 18:30.

Monday, May 3, 2010

Teatru Ecvestru

Am vazut duminica, 2 mai primul spectacol de teatru ecvestru din Romania.
O initiativa curajoasa pe care eu una, iubitoare de teatru si cai am apreciat-o foarte mult.

Finalul showului parca m-a aruncat in perioada in care ma duceam dupa antrenamentele de la gimnastica pe stadion cu colegele sa vedem si noi meciurile de fotbal. Aceleasi aplauze entuziaste, confetii, zambete si tipete de bucurie.

La multi ani Laura!
Multumiri din suflet Danei pentru invitatii.
Felicitari Cristian!

rugaciunea

"Cel care, prin rugaciune intelege dialog neintrerupt cu Dumnezeu isi aminteste, sau daca nu observa ca in Natura cele mai fericite forme de viata sunt cele libere si fara griji cum sunt pasarile "au oare ele se ingrijesc ce vor manca maine si totusi vor fi satule", sau "crinul nu se preocupa cu ce va fi imbracat si totusi straiele lui sunt mai frumoase decat ale lui Solomon". Cand credinta devine certitudine nu mai ai de ce sa-i cersesti Lui lucruri pe care le gasesti in tine, caci Dumnezeu ne locuieste pe fiecare. Gandurile devin cuvinte si acestea actiuni. Asadar daca ne dorim ceva cream doar o stare de dorinta nu si una de existenta. Un proverb buddhist spune: "vei obtine totul cand nu-ti vei mai dori nimic!" Exista o adevarata mecanica universala prin care rugaciunile devin realitate, iar noi nu suntem nici pe departe niste simpli spectatori-cersetori ci, in ecuatia divina suntem invitati sa participam ca niste actanti! "Multumesc Doamne pentru tot!"