directie

Life is more than living









Thursday, April 22, 2010

dialog despre celalalt si despre trup.oglinda

-daca nu ar fi fost inventata oglinda,cum ai fi reusit sa iti vezi intreg trupul?toate detaliile?
-atingandu-l
-de ce nu mangaindu-l?
-mangaierea cuprinde in sine dezmierdarea, iubirea. atingerea presupune a lua contact direct, dar superficial.
-si cum ai stii ce culoare au ochii tai, ce nuanta are parul tau, buzele tale?
-as intreba pe cineva?
-si de unde stii ca nu te minte?
-nu stiu. il cred pur si simplu.

Daca nu era inventata oglinda eram cu totii niste orbi. Avem nevoie de celalalt pentru a ne vedea. Celalalt este oglinda noastra.Dar trebuie sa fim increzatori si deschisi.Pentru a ne vedea detaliile.

cum recunosti bunatatea?

"Sufletul nostru recunoaste imediat lumina, bunatatea, candoarea, blandetea.Oricat de hatru ai fi, recunosti imediat omul bun, bland, luminos si te bine dispune si pe tine.Pana si criminalii au persoanele lor dragi si acelea sunt dragi tot din aceleasi motive, ca au in ei sadite aceste virtuti. Asa ca nu este mai bine pentru om sa fie dupa cum spune Dumnezeu? Si mai mult decat atat, simtim si noi ca asa este binele, adevarul.Sufletul nostru il recunoaste imediat.Si mai este un lucru curios de frumos.Ati observat ca atunci cand te muncesti pentru cineva, cand ii faci unui om o treaba, sau il ajuti pur si simplu, te simti mai bine, parca capeti mai multa energie? Deci omul recunoaste in sinea sa, in sinele sau, ca "binele", "adevarul", vine din slujire."

doru bem

Wednesday, April 21, 2010

-Ce relief ai in suflet?
-Desert

Acest adevar este ucigator. Te lasa fara grai. Simti cum trupul zace la pamant fara oxigen. S-a oprit gandirea.S-a oprit timpul. Apoi de undeva, cumva primesti aer. Dar adevarul ramane, doar efectul a fost inlaturat. Cauza? Gresit. Cauze? Mocirloase si este suficient.

desertul pentru totdeauna-paler

un visător poate oscila între realitate şi reverie ca un clovn între râs şi plâns.

"Sunt în mâna ta acum, Luca. Şi ştii de ce?" "De ce?" "Simplu - a zis ea. Dacă poţi să-mi aduci bucurie sau tristeţe, înseamnă că sunt în mâna ta".

"Dacă ai fi perfect, n-aş avea nici un merit că te iubesc". Apoi, mi-a dezvoltat teoria că o femeie se înjoseşte când iubeşte un bărbat care îi este inferior, că, în mod normal, pentru a-şi putea dărui dragostea unui bărbat, femeia are nevoie să-l admire. Alteori, mi-a atras atenţia că femeile fac adesea greşeala de a da bărbaţilor mai mult decât pot să primească, dar că ea nu putea arde cu o flacără mică şi liniştită. "Prefer să-mi închipui că am ce-mi lipseşte, fiindcă simt nevoia să am măcar aşa", mi-a spus într-o seară. Ţin minte că afară era lună plină. Lumina care pătrundea prin fereastra şopronului îi înălbea faţa. S-a ridicat de lângă mine şi a încercat, fără succes, să pună la loc felinarul caleştii. Când a revenit, mi-a reproşat: "Eu aş putea să călătoresc o viaţă întreagă în această caleaşcă fără roţi. Tu n-ai putea. Simt asta".

badu



azi am descoperit-o pe Erykah Badu
mi-a incantat sufletul

matematic

"Paradoxal sau nu, cosmogoniile taoismului, buddhismului, hinduismului sunt descrise la fel in fizica quantica. Religii cu mii de ani mai vechi decat stiintele moderne stiau de mult ca miturile soliditatii si al permanentei aveau sa tulbure umanitatea in evolutia ei. Pentru buddhisti, cauz a suprema a suferintelor este incapatanarea de nu recunoaste ca totul curge. Agatarea cu dintii si unghiile de perivilegiile contextuale hraneste iluzia stabilitatii. Chinezii celebreaza calitatea naturii de a fi in permanenta schimbare intr-un circuit etern. Iar hermeticii credeau intr-o lege din Kybalion care postuleaza ca: "nimic nu dispare, totul se transforma", neintrerupt asa in Cer precum si pe Pamant. In quantica, particulele sunt generate de un camp si tot in el se intorc dupa ce parcurg diferite spatii in timp. Acest camp de forte generator al vietii subatomice, este numit in hinduism Brahman. In fizica particulelor, acestea se nasc si sunt distruse aparent fara motiv.Dansul Shivei exprima dubla spirala universala a creatiei si distrugerii materiei. Buddhistii numesc vidul creator sunyata, iar el este generatorul tuturor corpurilor vii. Tao reprezinta natura vida, fara forma a universului, dar care are in sine potentialul intregii Creatii. Fizica quantica demonstreaza matematic ceea ce religiile orientale propovaduiesc prin mitologie, arta si poezie."

by oreste

Tuesday, April 20, 2010

splendor in the grass

Campionii

Cred cu tarie in visul lor! Vezi Dobre Tone Mihai.
In ei! In victoria lor! Vezi Camelia Potec
In puterea lor! Vezi Bute
In puterea mintii! vezi Ion Oncescu
Au curaj si credinta. Risca si intra chiar si cu trupul ranit –Vezi Nadia Comaneci
In talentul lor-Vezi Hagi!
Se arunca in lupta cu determinare si pasiune-vezi echipa Oltchim
In imposibil si in ruperea unor traditii-vezi Franta la fotbal in 1998
Concureaza chiar si cu sufletul distrus –vezi patinatoarea Rochette.

Si asa ajung impliniti. Cu medalii de gat sau cu cupe in brate.
Si asa lumea ii stimeaza si apreciaza.Nu pe ei ca persoane. Ci atitudinea si sufletele lor.

Tu cum vrei sa fii?
Uita-te la tine si numara medaliile pe care le-ai castigat in lupta vietii.

visul inghetat

In fiinta umana vietuiesc deopotriva doua entitati. Ratiunea si Simtirea. Ideal este ca cele doua forte sa coabiteze pasnic respectandu-se una pe alta si sa nu incerce vreuna sa o detroneze pe alta.

Intr-o seara ratiunea a detronat simtirea. Realitatea a invadat Visul.Simtirea a fost redusa la tacere si visul inghetat de cuvintele reci. Nu cred in egalitatea dintre barbat si femeie. Da, probabil sufletul meu nu este modern. De aceea si crede in povesti.Ori povestile nu se potrivesc cu secolul asta. Ba mai mult, credinta refuza ratiunea. Credinta accepta libertatea si liberul arbitru.Cred ca barbatul detine creierul si femeia inima Cred ca barbatul fara o femeie potrivita cu el are sufletul bolnav.Cred ca femeia fara un barbat potrivit cu ea are sufletul bolnav. Vindecarea si aparitia binelui nu se poate produce decat in doi. Impreuna. Acelasi glas, aceasi privire, aceleasi nevoi,aceleasi cuvinte. Omul singur nu se poate ridica. Omul singur se infunda. In el. Eu par singura datorita despartirii, dar sufletul meu nu este singur. Stiu ca undeva exista
«acelasi».Dar sufletele pe Pamant sunt acoperite de trupul de carne si conduse, directionate de creier. Sunt limitate.Noi le putem elibera. Rupand lanturile ratiunii si visand cat mai mult timp.In vise totul este posibil.In vise nu exista aici sau acolo, in vise nu sunt granite. Visati ! Mult. Visele sunt doar ale voastre.

Monday, April 19, 2010



Karl Lagerfeld

aer si foc in evenimente.

Fata isi aduna gandurile si le aranja meticulos pe foaie. Foaia statea cuminte si o asculta. Ii era dor de scriitura ei. O privea si astepta nerabdatoare atingerea cuvintelor.

-Ce s-a intamplat in 18 aprilie 2010?

-Evenimente ce nu au avut precedent in istorie.

In Bazilica Sfânta Maria din centrul Cracoviei oamenii s-au rugat si au aprins lumanari pentru viata vesnica si pentru iertarea pacatelor liderilor polonezi ce au murit intr-un accident aviatic. Accidentul a curmat vieti omenesti.

In Europa, un vulcan a omorat traficul aerian. Cenusa urata si-a batut joc de modernizarea secolului astuia si a agitat oamenii societatii. Din cauza naturii s-au inregistrat pierderi financiare. Banii au fost subjugati.

In Romania,Clubul Sportiv Oltchim Ramnicu Valcea a obtinut in premiera calificarea in finala Ligii Campionilor dupa victoria de pe teren propriu cu Gyori Audi ETO KC, scor 24-20 (11-10). Niste femei au adus bucurie neamului romanesc. Cand? In Duminica femeilor. A Mironositelor.

Sportul si credinta au facut sufletul natiei noastre sa zambeasca.

-Simt ca vrei sa detaliezi. Nu te sfii. Foile albe doresc sa fie umplute de cuvintele tale.

In 1940, mii de ofiteri polonezi au murit pe un teritoriu rusesc. Moarte violenta si provocata.

In 2010 numerosi oficiali polonezi au murit la bordul unui avion rusesc. Moarte violenta si provocata.

Ambele evenimente, cu puternica incarcatura emotionala si karmica s-au desfasurat sub privirea naturii, a copaciilor de la Katyn si au fost ingaduite de catre Dumnezeu. Natura priveste unitar.

Uciderea ofiterilor a injectat in sufletul polonez frustrare si ura. Ce au facut rusii? Au negat fapta rusinoasa. Orgoliul i-a impiedicat sa isi asume sangele ce a curs pe pamantul lor.L-au spalat si s-au sters pe maini.La fel ca Pilat din Pont. Si Rusia si Polonia se doresc a fi crestine. Dar oare sufletele celor doua natii au asimilat Lumina cuvintelor Mantuitorului: „Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac?”. S-au iertat unii pe altii pentru a primi iertarea Dumnezeiasca?

Unii.Oamenii Societatii cauta vinovati. Si pentru ce s-a intamplat in 1940 si pentru 2010.Cu ce folos? A gasi vinovatul inseamna a da inapoi timpul si vietiile? Ceilalti au cautat Rugaciunea. In toate Bisericile Crestine Oamenii au ridicat spre cer Rugaciuni pentru suflete.Rugaciuni de iertare. A pacatelor. Trufia, ura, crima si rautatea sunt pacatele sufletului. "Et dimitte nobis debita nostra, sicut et nos dimittimus debitoribus nostris."

Natura a ascultat glasul Divinitatii. Copacii de la Katyn oripilati de rautatea,orgoliul si superficialitatea oamenilor de carton, dar si ingreunati de durerea pe care au vazut-o au chemat in ajutor vulcanii. Unul singur a reactionat.Cu putere. Eyjafjallajokull din Tara Ghetii si a focului. Aerul si focul au fost impreuna. Oamenii s-au prabusit din aer si au murit arsi. Toate avioanele din Europa au platit tribut. Natura respecta legile Divine.Oamenii de ce nu? Dar apa? Unde e?

visare