directie

Life is more than living









Sunday, January 17, 2010

Iris

Intro:

peopiatrademormantstauaplecati4 irisi, albi. O lacrima desmoalaiipateaza.
(dupa o ora)Osiluetaisitaraie amintirile sprecasa.pedrum o mama iioferatrei irisi albi.


Cuvantul grec iris inseamna "curcubeu".

In mitologia greaca, Iris este zeita soarelui, considerata mesager intre Olimp si Terra, drumurile sale fiind marcate de un curcubeu multicolor care ii indulcea sobra aparitie.

Zeita prelua mesajele de pe taramul divin, numit "ochiul paradisului" si, invesmantata intr-un nor de stropi stralucitori, purtata de aripi asemenea ingerilor, le aducea pe pamant coborand de-a lungul curcubeului. Iris are si semnificatia de "ochi al paradisului", desemnand atat zeita, floarea, cat si centrul ochiului nostru. Irisul, ca parte a ochiului, reprezinta micul graunte de paradis care salasuieste in fiecare dintre noi.

In Grecia antica, irisul era un simbol al Ideii si Mesajului. Barbatii plantau adesea flori de iris pe mormintele iubitelor sau sotiilor lor sca un tribut adus zeitei Iris, care avea indatorirea de a conduce sufletele femeilor spre campiile elizee.

Dupa aparitia crestinismului, irisul a inceput sa fie considerat drept floarea Fecioarei Maria.

La francezi, Irisul a fost cel dintai simbol al regalitatii, fiind premergatorul florii de crin.

Doua legende descriu modul in care "Fleur-de-lis", reprezentand perfectiunea, lumina si viata, a devenit un simbol al monarhiei franceze.

Conform celei dintai, primul rege francez, Clovis, avea o sotie crestina, Clotilda, care se straduise indelung dar fara succes sa isi converteasca sotul la crestinism. In anul 469 e. n. , Clovis, avand de infruntat armata unui trib germanic care ii invadase teritoriile, a jurat ca, daca reuseste sa isi infranga dusmanii, va deveni crestin iar simbolul celor trei broaste de pe stindardul lui va fi in inlocuit cu trei crini. A iesit invingator in razboi iar floarea sacra de iris a fost pictata pe steagul sau de lupta.

O a doua legenda relevand semnificatia istorica a simbolului "Fleur-de-lis" este datata in anul 1147, cand regele francez Louis al VII-lea s-a conformat unui vis care ii spunea sa isi aleaga ca emblema un iris purpuriu inainte de a porni cea de-a doua cruciada.

Floarea de iris este alaturi de crizantema simbolul oficial al Japoniei.

-articole preluate de pe http://amfostacolo.ro si din articolul scris de de Rodica Fudulu.

Irisul semnifica intelepciune, credinta si speranta.

Nativul Iris este caracterizat prin flexibilitate si adaptabilitate la orice fel de mediu si grup de interese. Este o persoana sociabila, plina de carisma si inventivitate. Va da dovada de creativitate si inteligenta in absolut orice fel de circumstante si va face tot posibilul sa gaseasca cele mai bune solutii pentru orice tip de probleme.

Irisul (5,23,14) este o persoana activa si de actiune si de multe ori poate demonstra un temperament vulcanic. Nu este genul de persoana care sa analizeze mult situatia inainte de a lua o decizie, ci mai degraba opusul. De multe ori, pe Iris il ia gura pe dinainte si poate spune lucruri pe care nu le crede cu adevarat.

Libertatea este foarte importanta pentru Iris si va reactiona prompt oricand va simti ca o anumita persoana, conjunctura sau profesie ii va ingradi aceasta mult iubita libertate. Corectitudinea este de asemenea importanta pentru Iris si va face tot posibilul pentru a lupta pentru acestea. Nu apreciaza deloc persoanele rigide sau persoane incapatanate si se va feri de acestea pe cat posibil.

In dragoste, Irisul este persoana care va cauta multi ani pana cand isi va gasi idealul. Nu este in nici un caz persoana care sa se multumeasca cu putin. Atunci cand gaseste ceea ce el considera ideal, Irisul va deveni loial si protector, capabil sa isi inteleaga partenerul din toate punctele de vedere.

Trasatura definitorie: Dinamismul.

Zodiacul floral se obtine pe baza zilei de nastere.

No comments: