directie

Life is more than living









Sunday, February 14, 2010

scrisoarea 28

Cartile se aflau peste tot, in geanta, in masina, in baie, in bucatarie, pe balcon, pe jos in camera, pe birou, in pat. Dormea pe ele sau cu ele in mana. Se afunda in ele. Le devora.
Citea dimineata, seara , noaptea, pe toaleta, in pauza de la servici, in timp ce statea in cada plina cu spuma, uleiuri esentiale si petale de flori, cand fuma, cand isi bea cafeaua. Erau prezente in viata ei mai mult decat ea insasi.

De cand se stie ii placea sa citeasca. Pe atunci cartile ii potoleau curiozitatea. Acum gandurile ii impuscau mintea si singurul scut erau cuvintele scrise de altii. Citea tot ce prindea in mana. Ajunsese sa manance cate o carte pe zi si tot ii era foame. Asta ii era singura preocupare. Nu avea chef de nimic altceva. Nici sa se imbrace, nici sa doarma, nici sa se uite la televizor, nici sa munceasca, nici sa vorbeasca,nici sa se duca la masaj nici sa asculte muzica, nici sa se plimbe, nici sa se duca la cumparaturi. Doar sa citeasca.

Cand isi dorea ceva cu ardoare sau ii placea ceva foarte mult isi concentra toata energia catre acel lucru si incerca sa gaseasca solutii si mijloace spre a-si atinge scopul. Punea pasiune in tot ce facea si gandea de mii de ori inainte de a face un lucru astfel incat acesta sa fie facut cu simt de raspundere cum spunea mama Tzone. La fel facea si El. Cu aviatia. Analiza filmele cu exercitiile de acrobatie de pe utube pentru a-si perfectiona tehnica de zbor, gandea fiecare figura acrobatica , o analiza pe elemente, o despica, o intorcea pe toate partile, simula exercitiul pe sol si seara o discuta cu tata Tzone.Nu rata nicio ocazie de a schimba impresii si pareri cu ceilalti colegi de-ai lui. Ii respecta pe toti si le aprecia ideile chiar daca nu aveau atatea ore de zbor pe cate avea el.

Ochii ei erau un ucean. Se scalda cu tot corpul in apa sarata. Astepta sa i se usuce carnea si scrise.


Daniels,

Un prieten bun sesiza superficialitatea in care se scalda femeile si barbatii. Ii dau dreptate. Ma uit pe strada si vad ambalaje umblatoare. Vorbesc cu unii si imi dau seama ca am dat de niste cepe degerate. De criza formelor fara fond (ca sa-l amintesc pe Titu Maiorescu) nu va iesi omenirea niciodata. Superficialitatea este o boala ce omoara mai multi oameni decat cancerul sau sida. Nu il poti identifica pe cel bolnav decat dupa ce ii cercetezi faptele, gandurile, trairile, placerile, pasiunile, actiunile.Aceasta cercetare se face in timp si este necesar ca inainte de a trage concluzii sa incerci sa identifici sursa, radacina, cauza efectelor pe care le-ai putea cataloga drept superficiale. Substanta, esenta, fondul din om nu este un dat natural. El se construieste, cu rabdare si vointa. Esenta din om este un diamant. Stralucirea lui ii confera omului frumusete iar sufletului rezistenta.

Goana dupa bani impiedica nasterea esentei. Banul este ochiul Dracului iar Dracul nu este profund.

Iubire, te sarut
Orchis noir

No comments: