directie

Life is more than living









Sunday, January 10, 2010

Mişcarea Rastafari



Mişcarea Rastafari este o mişcare religioasă monoteistică, Abrahamică, ce îl recunoaşte pe Haile Selassie I, fostul Împarat al Etiopiei ca fiind încarnarea lui Dumnezeu, denumit şi Jah sau Jah Rastafari. Haile Selassie este văzut şi ca parte din Sfânta Treime şi ca reîntoarcerea promisă în biblie a mesiei.
Alte caracteristici a mişcării includ consumul spiritual de cannabis,respingerea societăţii moderne (denumită "Babylon") şi diverse aspiraţii sociale şi politice, de exemplu învăţăturile lui Marcus Garvey (publicist jamaican, organizator şi separatist de culoare), văzut ca şi profet şi ale cărui viziuni politice şi culturale l-a ajutat pe Leonard Howell să dezvolte fundaţia viziunii sale asupra unei noi lumi. Mişcarea Rastafari a apărut predominant în Jamaica în secolul 20 şi proclamă Africa (denumită "Zion") ca fiind locul real unde s-a găsit corpul primului om.
Denumirea de Rastafari provine de la Ras (traducere liberă "Cap", titlu etiopian echivalent cu Duce) şi Tafari Makonnen, numele înainte de încoronare a lui Haile Selassie I.

Rastafarienii susţin că coafura dreadlock este susţinută de religie prin diverse versete din biblie şi Cartea Numerelor.
Rasta asociază procesul de creştere a părului în acest mod (dreadlock) ca fiind o călătorie spirituală a minţii şi sufletului în care doar răbdarea este cheia. Modul natural de creştere a dreadlock-urilor este de a lăsa părul să crească în mod liber, fără a-l tunde sau a-l pieptăna, ci doar spălat cu apă pură.

Pentru rastafarieni foarfecele, lama de ras şi pieptănul sunt cele trei obiecte inventate de Babylon.

Majoritatea rastafarienilor sunt de acord, ca şi majoritatea creştinilor, ca Iisus Cristos este întruchiparea lui Dumnezeu pe Pământ. Ei consideră ca învăţăturile lui Jah (Iisus) au fost distorsionate de către lumea modernă Babylon, de aceea ei consideră ca s-a adeverit profeţia din Cartea Revelaţiilor, cum că Iisus va reveni pe Pământ, prin naşterea lui Haile Selassie. Rasta susţin că Iisus a fost negru şi că societatea (Babylon) l-a înfăţişat ca fiind alb timp de secole pentru a suprima adevărul şi a pune stăpânire asupra omenirii.

În religia Rasta sunt două tipuri de ceremonii:

Discuţia raţională

Este un eveniment simplu prin care rastafarienii se adună, fumează cannabis ("ganja") şi dezbat fapte etice, sociale şi religioase. Persoana ce are onoarea de a aprinde ţigarea de canabis rosteşte o scurtă rugăciune înainte, iar ganja este dată mai departe în sensul acelor de ceasornic, excepţie făcând perioadele de război când se oferă în sensul opus.

Grounarea

Binghi sau grounarea este o zi sfântă (21 aprile). Se sărbătoreşte în onorea vizitei lui Haile Selassie în Jamaica din anul 1966.
Numele de Binghi derivă din Nyabinghi, un ordin (acum extins) al militanţilor de culoare neagră din Africa de est. Se sărbătoreşte prin mult dans, cântec, ospăţ şi fumat canabis. Ceremonia poate dura câteva zile.

În general rastafarienii consideră că propriul corp este adevărata biserică sau templu lui Dumnezeu, de aceea nu văd necesară construirea fizică a unor clădiri. Oricum unii rastafarieni au creat temple, sau centre spirituale de întâlnire aflate în comunităţile cu populaţie predominant rastafariană.

No comments: