directie

Life is more than living









Wednesday, April 28, 2010

cuplul crestin binecuvantat

Sa privim primul cuplu-Adam si Eva. De ce a fost creata Eva? Pentru ca «nu este bine ca omul sa fie singur». Asadar primul rol al femeii este sa ii umple singuratatea barbatului. De ce a fost creata din coasta lui? Pentru ca nu avea nevoie de orice femeie, ci de o femeie pe care sa o simta ca facand parte din sine.Ce este mai aproape, in stricto senso, de om decat propriul trup? Doar alaturi de femeia sa, omul, barbatul nu se simte singur. Femeia a fost creata pentru barbat, nu barbatul pentru femeie. Trupul femeiesc este creat din coasta barbatului, asadar trupul femeiesc-partea isi cauta trupul sursa pentru a se intregi. “Coasta” trebuie sa se potriveasca trupului. Altfel, “omul se va simti singur”.Va reveni la starea initiala, de dinainte de crearea femeii. Si Dumnezeu va vedea in sufletul omului si va spune «nu este bine ca omul sa fie singur».

Relatiile dintre barbatul si femeia Sa urmeaza modelul stabilit de Divinitate. Femeia il slujeste pe barbat, femeia da ascultare barbatului pentru ca daca nu exista in barbat nevoia de femeie “omul se simte singur”, femeia in sine nu ar fi existat.Ce face barbatul? Isi iubeste femeia Sa. De ce? Pentru ca este “rupta din sine”.De aici si imposibilitatea existentei unei egalitati intre femeie si barbat. Egalitatea presupune o pozitionare pe aceasi treapta. Ori intre barbat si femeia sa nu exista concurenta, ci complementaritate.

Da. Am scris femeia sa si nu barbatul sau. De ce? Pentru ca la inceput a fost barbatul, omul. Si apoi lui i s-a creat femeia. Si de atunci femeia este a barbatului si nu barbatul femeii.

Aceasta este matricea Cuplului Crestin binecuvantat de catre Dumnezeu. Cuplul pe care Dumnezeu l-a legat in Cer, in gradina Raiului. Ce nu se incadreaza in acest model, se dezintegreaza. Pentru ca Iisus ne-a invatat “Precum in Cer asa si pe Pamant” si...ce e legat in Cer e legat si pe Pamant

No comments: